Localitatile care alcatuiesc comuna Targusor sunt:

  • Tirgusor – resedinta de comuna
  • Mireasa – sat apartinator

Satele provin istoric din neolitic.

In perioada premergatoare anilor 1700 au fost locuite de populatie turca si tatara, dupa cum reiese si din dimensiunea veche a satelor:

  • Pazarlia (Targusor)
  • Ghelengic (Mireasa).

Localitatile sunt amplasate in partea de N.V. a judetului Constanta si sunt strabatute de paraul Targusor si respectiv paraul Mireasa.
Pe la anii 1820, dupa retragerea turcilor si tatarilor, zona a fost populata cu crescatori de animale (oieri), veniti cu turmele din zonele Brasov, Fagaras, Sibiu, Braila.
Sate de oameni gospodari, muncitori si civilizati, au intarit de-a lungul timpului aceste localitati, dezvoltand economia, comertul, cultura, invatamantul.
Cu sprijinul material al cetatenilor, s-a infiintat in anul 1930 – Primaria Tirgusor, primar fiind Nicolae Barzan, de profesie invatator, fiu al satului, destoinic si gospodar, acesta a dezvoltat reteaua de drumuri, a construit scoala si primaria, constructii care si in prezent adapostesc aceleasi institutii.
In aceeasi perioada s-au construit biserici de cult ortodox in ambele localitati. Mai tarziu, s-au stabilit in localitatea Mireasa, 10 familii, credinciosi “de ziua a saptea”, oameni destoinici si gospodari.
In perioada comunista, ambele sate au fost trecute in planul urbanistic specific, construindu-se sedii C.A.P., I.A.S., Cooperativa de consum, gradinita, cresa, camin cultural, casa agronomului, cladiri care astazi apartin domeniului privat al comunei Targusor.
Suprafata de teren a comunei Targusor este de 9.809 ha, din care:

  • teren arabil 6.315 ha,
  • pasune 1.546 ha,
  • vii 21 ha,
  • padure 1.244 ha,
  • neproductiv 1.927 ha.

Populatia comunei este de 1.788 persoane, din care 360 elevi, 579 persoane in varsta si 849 persoane cu varsta de pana la 60 ani.
Principalele indeletniciri sunt agricultura si cresterea animalelor.
Localitatile comunei insumeaza 528 gospodarii.
Resursele locale sunt insuficiente pentru dezvoltarea comunei, fiind nevoie anual de sume de echilibrare de la bugetul de stat.
Invatamantul este de 10 ani. In localitatea Targusor functioneaza Scoala de arte si meserii, cu un numar de 159 elevi si gradinita cu 42 copii. In localitatea Mireasa functioneaza o scoala cu clasele I-IV cu un numar de 21 elevi si o gradinita cu 23 de copii.
In localitatea Tirgusor exista dispensar uman (1 medic si o sasistenta), dispensar veterinar (1 medic) si un tehnician cabinet stomatologic (1 medic), farmacie (1 farmacist).
In primaria Tirgusor isi desfasoara activitatea, pe langa primar, viceprimar, 15 functionari publici care beneficiaza de logistica necesara.